вівторок, 17 вересня 2013 р.

Як усе починалося

Пісенна творчість як невід'ємна складова національної культури завжди була і є наймасовішим видом народної творчості. Саме у ній в найбільшій мірі знаходять своє відображення духовність, традиції та ментальність народу як етнічної одиниці. Пісня - вагоме явище в еволюції світобачення молоді щодо системи цінностей.
    У 1993 році у Львові лауреатами міжнародних та всеукраїнських фестивалів створено Товариство автентичної музики (ТАМ), яке поставило собі за мету розвиток і популяризацію української авторської пісні, а також допомогу самобутнім талантам. 
Для успішної реалізації цієї ідеї спільно з Мистецьким центром “Срібна Підкова” втілено в життя концепцію молодіжного фестивалю авторської пісні та співаної поезії.

У 1995, 1996, 1997 роках відбулися перші три фестивалі, які здобули широкий позитивний резонанс у засобах масової інформації. Свідченням успішних результатів фестивалю стало й те, що його організатори були запрошені до співпраці з Львівською державною телерадіокомпанією. Через кілька місяців були здійснені перші зйомки телепрограм “Дека”. 
Цикл цих програм (40 випусків), як і фестиваль сприяв масовій популяризації української молодіжної авторської пісні. У 1999 році вперше Фестиваль вийшов на всеукраїнський рівень, фінал відбувся у 2000 році після визначення конкурсантів на 5 регіональних турах. Впродовж 5 днів фінальної частини Фестивалю було проведено понад 40 культурно-мистецьких акцій в театрах, актових залах львівських ВНЗ та палаці культури ім.Петрушевича.
            Після семирічної перерви, спричиненої фінансовими труднощами, у 2007 році, повністю за кошти Оргкомітету, знову було проведено 5 регіональних відбірних турів та фінальний конкурс «Срібної Підкови». Цього разу він відбувся за інформаційно-організаційної підтримки Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту України, а завдяки патронату Генерального Консульства РП у Львові у гала-концерті виступили відомі польські виконавці. Загалом у конкурсах та фіналі взяло участь понад 80 творчих одиниць (сольних виконавців, дуетів, гуртів), а хід Фестивалю широко висвітлювався у локальних та загальнонаціональних ЗМІ, зокрема на телеканалах «5», «1+1» та УТ-1. 

ТСН - Фестиваль "Срібна підкова" у Львові



Немає коментарів:

Дописати коментар